Υδροβιότοποι της Ελλάδας Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας Natura 2000

Καλαμοκανάς / Himantopus Himantopus
Μήκος 33-36εκ. Πόδια 14-17εκ.
Αναπαράγεται σε υγρότοπους με ρηχό νερό, συχνά σε αλμυρόβαλτους, αλυκές, ρηχά έλη. τρέφεται κυρίως με έντομα που αναζητά και σε πιο βαθύ νερό από τα άλλα παρυδάτια χάρη στα μακριά πόδια του. Για φωλιά χρησιμοποιεί μια κοιλότητα κοντά στο νερό η υπερυψωμένη σωρό από φυτικά υλικά στα ρηχά. Καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ελλάδα, μπορεί να φωλιάσει ακόμα και σε μικρούς υγρότοπους αν δεν παρενοχλείται.















Λευκοτσικνιάς / Egretta Garzetta
Μήκος 55-65εκ. Άνοιγμα Φτερών 88-106εκ.
Αναπαράγεται κατά αποικίες σε πυκνά δέντρα, θάμνους και καλαμιώνες κοντά σε λίμνες, έλη, λιμνοθάλασσες. Επίσης φωλιάζει σε νησίδες κοντά στην ακτή. Τρέφεται συχνά κατά ομάδες, με μερικά ψάρια, έντομα και αμφίβια σε πολύ ρηχά νερά, υγρά λιβάδια, αλμυρόβαλτους.











Καθεστώς Προστασίας
Εθνικό Καθεστώς Προστασίας: Υψηλό / Διεθνές: Κανένα 
Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα αποτελεί το νοτιότερο υγρότοπο διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων αφου είναι ένας πολύ  σημαντικός σταθμός για χιλιάδες πουλιά . Μέχρι σήμερα στη Γιάλοβα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 270 είδη πουλιών απο το σύνολο των 442 ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα. Επίσης η περιοχή της Πύλου είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης όπου ζει ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας.