Υδροβιότοποι της Ελλάδας Λίμνη Κερκίνη Μέρος 1

Λευκοτσικνιάς / Egretta Garzetta
Μήκος 55-65εκ. Άνοιγμα Φτερών 88-106εκ.
Αναπαράγεται κατά αποικίες σε πυκνά δέντρα, θάμνους και καλαμιώνες κοντά σε λίμνες, έλη, λιμνοθάλασσες. Επίσης φωλιάζει σε νησίδες κοντά στην ακτή. Τρέφεται συχνά κατά ομάδες, με μερικά ψάρια, έντομα και αμφίβια σε πολύ ρηχά νερά, υγρά λιβάδια, αλμυρόβαλτους.





Χουλιαρομύτα / Platalea Leucorodia
Μήκος 80-93εκ. Άνοιγμα Φτερών 120-135εκ.
Αναπαράγεται κατά αποικίες σε μεγάλους υγρότοπους με καλαμιώνες και δέντρα. Χρειάζεται ανοιχτές εκτάσεις με ρηχό νερό για να τραφεί, το χειμώνα επίσης σε αλυκές, παράκτια λασποτόπια. Τρέφεται με μαλάκια και καρκινοειδή ψάρια.









Αργυροπελεκάνος / Pelecanus Crispus
Μήκος 160-180εκ.  Άνοιγμα Φτερών 270-320εκ.
Αναπαράγεται σε ρηχές λίμνες και βάλτους, η μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο βρίσκεται στην Μικρή Πρέσπα, επίσης φωλιάζει στις θάλασσες του Αμβρακικού. Οι περισσότεροι Αργυροπελεκάνοι ξεχειμωνιάζουν στην Βόρεια και Δυτική Ελλάδα καθώς και στους υγρότοπους της Δυτικής Τουρκίας.








Ροδοπελεκάνος / Pelecanus Onocrotalus
Μήκος 140-175εκ  Άνοιγμα Φτερών 245-295εκ.
Αναπαράγεται σε ρηχές λίμνες, μεταναστεύει πάνω απο την ξηρά προς τη Β.Α. Αφρική, μια αποικία υπάρχει στην Ελλάδα, στην Μικρή Πρέσπα, από όπου τα πουλιά επισκέπτονται και άλλες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας όπως στην λίμνη Κερκίνη και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Έβρου.



Σπίνος / Fringilla Coalebs
Μήκος 14-16εκ.
Αναπαράγεται σχεδόν σε όλους τους τύπους δασών, σε όλα τα υψόμετρα, πάρκα, κήπους, ελαιώνες. Προτιμά όμως τα αραιά δάση και συχνά αναζητά τροφή στο έδαφος.


Κατσουλιέρης-Σκορταλλός / Galerida Cristata
Μήκος 17-19εκ.
Επιδημητικός σε χωράφια, χέρσες εκτάσεις, παρυφές δρόμων και οπουδήποτε μπορεί να βρει σπόρους άπω αγριόχορτα.


Δεντροσπουργίτης / Passer Montanus
Μήκος 12-14εκ.
Επιδημητικός σε καλλιέργειες, οικισμούς, προάστια και πάρκα πόλεων. Φωλιά σε τρύπες δέντρων, τεχνητές φωλιές η κτίρια. 



Κοκκινολαίμης / Erithacus Rubecula
Μήκος 12-14εκ.
Αναπαράγεται σε δάση, κήπους και πάρκα με πυκνή βλάστηση και ξέφωτα. Καχύποπτος αλλά όχι ντροπαλός, τρέφεται με έντομα, σαλιγκάρια και σκουλήκια. Φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων και σε χαραμάδες.


Σπιτοσπουργίτης Στρούθος / Passer Domesticus
Μήκος 14-16εκ.
Ζει κοντά στον άνθρωπο σε αγροτικές και αστικές περιοχές. Κοινωνικός ακόμα και κατά την αναπαραγωγή, συχνά σε πυκνά κοπάδια. Φωλιάζει κάτω απο τα κεραμίδια, σε αεραγωγούς, κοιλώματα και μερικές φορές σε δέντρα.


Καρακάξα-Κατσικορώνα / Pica Pica
Μήκος 40-51εκ.
Κοινή γύρω από αγροικίες και χωριά, οπουδήποτε υπάρχουν μερικά δέντρα. Η ανθρώπινη παρουσία της εξασφαλίζει εύκολη ανεύρεση τροφής και προστασία από αρπακτικά. Περιστασιακά συγκεντρώνεται σε κοπάδια από 5 έως 25 πουλιά. 



Αιγαιόγλαρος / Larus Audouinii
Μήκος 44-52εκ.  Άνοιγμα Φτερών 117-128εκ.
Από τους σπανιότερους γλάρους, φωλιάζει σε μικρές απομονωμένες νησίδες. Αποκλειστικά θαλασσόβιος συχνάζει σε βραχώδεις ακτές αλλά και σε λιμανάκια νησιών. Τρέφεται κυρίως με ψάρια που πιάνει στην επιφάνεια, όχι σε σκουπιδότοπους, οχετούς κτλ. 


Γαλαζοπαπαδίτσα / Parus Caeruleus
Μήκος 10-12εκ.
Τα συναντάμε σε δασώδεις εκτάσεις, κυρίως φυλλοβόλα η μικτά δάση. Κρεμιέται εύκολα ανάποδα στις άκρες στις άκρες των κλαδιών. Φωλιάζει σε φυσικές τρύπες η τεχνητές φωλιές.



Τρυγόνι / Streptopelia Turtur
Μήκος 25-27εκ. Άνοιγμα Φτερών 49-55εκ.
Αναπαράγεται στα πεδινά δάση και συστάδες δέντρων με πλούσιο υπώροφο, σε αγροτικέ και άλλες ανοιχτές περιοχές. Μάλλον δειλό, γιαυτό δύσκολα το βλέπουμε από κοντά.


Κότσυφας / Turdus Merula
Μήκος 23-29εκ.
Κοινός σε δάση, κήπους, πυκνούς θαμώνες. Συνήθως τραγουδά απο τις κορυφές των δέντρων. Τρέφεται με γεωσκώληκες, έντομα και καρπούς.