Υδροβιότοποι της Ελλάδας Λίμνη Κερκίνη Μέρος 2


Κρυπτοτσικνιάς / Ardeola Ralloides
Μήκος 40-49εκ.  Άνοιγμα Φτερών 71-86εκ.
Αναπαράγεται κατά μικρές αποικίες σε καλαμιώνες, θάμνους και δέντρα κοντά σε λίμνες η ποτάμια. Εκτός περιόδου αναπαραγωγής συνήθως μοναχικός η σε μικρές ομάδες. Περαστικός από Απρίλιο έως Μάιο σε υγρά λιβάδια και πλημμυρισμένες περιοχές.











Νυχτοκόρακας / Nycticorax Nycticorax
Μήκος 58-65εκ.  Άνοιγμα Φτερών 90-100εκ.
Αναπαράγεται σε αποικίες σε έλη και παρυδάτια δάση, κυρίως καλοκαιρινός επισκέπτης από Μάρτιο έως Οκτώβριο. Περισσότερο δραστήριος τη νύχτα, κουρνιάζει κατά ομάδες την ημέρα στα δέντρα. Ηφωλία είναι πλατφόρμα από κλαδιά σε δέντρο, μερικές φορές σε καλαμιώνες.





Χαλκόκοτα / Plegadis Falcinellus
Μήκος 55-65εκ.  Άνοιγμα Φτερών 88-105εκ.
Αναπαράγεται κατά αποικίες πάνω σε δέντρα (συχνά με ερωδιούς) και καλαμιώνες σε ρηχά έλη με αρκετή βλάστηση. Αγελαία, τρέφεται με έντομα και βατράχια στα ρηχά. Περαστικά από τέλη Φεβρουαρίου σε υγρά λιβάδια, πλημμυρισμένες εκτάσεις, μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους. 






Κορμοράνος / Phalacrocorax Carbo
Μήκος 77-94εκ.  Άνοιγμα Φτερών 121-149εκ.
Φωλιάζει κυρίως σε δέντρα και καλαμιώνες στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη η σε βράχια των ακτών. Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστευτικοί, το χειμώνα σε όλους του τύπους νερών από λίμνες μέχρι θάλασσα. Κουρνιάζει σε νησίδες και βραχώδεις ακτές, παρυδάτιες συστάδες δέντρων.









Σταχτοτσικνιάς Ψαροφάς / Ardea Cinerea
Μήκος 84-102εκ.  Άνοιγμα Φτερών 155-175εκ.
Αναπαράγεται συνήθως κατά αποικίες αλλά και μοναχικά σε ψηλά δέντρα κοντά σε λίμνες και υφάλμυρα νερά. Περιμένει υπομονετικά εντελώς ακίνητος τη λεία του, κυρίως ψάρια. Συχνά τον βλέπουμε να στέκεται με το ένα πόδι στην άκρη του νερού. Σκληροτράχηλο είδος, αντέχει το κρύο και τον πάγο.












Αργυροτσικνιάς / Egretta Alba 
Μήκος 85-100εκ.  Άνοιγμα Φτερών 145-170εκ.
Αναπαράγεται σε μεγάλες ρηχές λίμνες με καλαμιώνες, σκόρπια δέντρα η θάμνους. Το χειμώνα συχνά σε λιμνοθάλασσες, κανάλια κ.α. Τρέφονται σε ρηχά, σε όχθες ποταμών, υγρολίβαδα αλλά και σε πιο στεγνές περιοχές. Συνήθως σε κοπάδια αλλά και μοναχικός σε ποταμάκια κτλ.


Φοινικόπτερο / Phoenicopterus Ruber
Μήκος 120-145εκ.  140-170εκ.
Η ευρωπαϊκή φυλή αναπαράγεται σε λίγες μεγάλες αποικίες, σε ρηχούς παράκτιους υγρότοπους, αλμυρές λίμνες, αλυκές κ.α. Ευαίσθητο στην ενόχληση, αυστηρή προστασία στους κύριους χώρους αναπαραγωγής στη Μεσόγειο έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πληθυσμού του και σε δημιουργία νέων αποικιών.

Γενικά: Φοινικόπτερα / Phoenicopteriformes
Μεγάλα καλοβατικά πουλιά των ρηχών αλμυρών η υφάλμυρων νερών. Εξαιρετικά μακρύς λαιμός και πόδια, βαρύ ράμφος κυρτό προς τα κάτω.