Γιώργος Αγαθονικιάδης

Γιώργος Αγαθονικιάδης / George Agathonikiadis

Προς τα τέλη του Οκτώβρη 2010 συνάντησα τον σκηνοθέτη Γιώργο Αγαθονικιάδη όπου του αφιέρωσα αυτή την φωτογραφία για την ταινία του Φθινοπωρινή Επιστροφή
 (Podzimni Navrat) παραγωγής 2001



Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αγαθονικιάδης, ανήκει στα θύματα του εμφύλιου και του εθνικού διχασμού, καθώς «έφυγε» με την οικογένειά του από την Ελλάδα μόλις 18 μηνών για την πρώην Τσεχοσλοβακία. Σπούδασε σκηνοθεσία σε μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές σχολές στον κόσμο, την FAMU της Πράγας, με καθηγητές τους Milos Forman, Milan Kundera και άλλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ υπήρξε συμμαθητής με τον Emir Kusturica. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και έκτοτε εργάζεται ως σκηνοθέτης στην ΕΡΤ όπου διετέλεσε υπεύθυνος του Θεατρικού Τμήματος (1986-1989).
Ταυτόχρονα διατηρεί σχέσεις με την κινηματογραφική και θεατρική παραγωγή της Τσεχίας. Το 2000 γύρισε την μεγάλου μήκους ταινία Φθινοπωρινή Επιστροφή (Podzimni Navrat), η οποία είχε πολύ καλή ανταπόκριση στην Τσεχία και προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ, στην Ελλάδα ωστόσο δεν κατάφερε να βρει διανομή στους ελληνικούς κινηματογράφους. Επίσης γύρισε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τον Ν.Καζαντζάκη, εστιάζοντας στα χρόνια (1929-1932) που έζησε στην Τσεχία, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την τσέχικη τηλεόραση και αγοράστηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς αρκετών χωρών. Σε ότι αφορά τη σχέση του με το θέατρο το 2008 σκηνοθέτησε το La Strada του Fellini για το Κρατικό Θέατρο της πόλης Most στην Τσεχία.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2009 ολοκληρώθηκαν σε Ελλάδα, Γερμανία και Τσεχία τα γυρίσματα της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του ΠικρόΧιόνι, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί.